Julen i korthet...

Har varit bra. Lugnt och skönt med julfirande hos Tobbes familj den 23, julfirande med min familj den 24 och födelsedagsfirande hos farmor den 25. Jag önskade mig, och fick för den delen, många fina saker till mitt kök, så till nästa år tror jag att jag måste önska mig ett större kök... :)

Nu är det tillbaka till vardagen igen, och i skrivande stund sitter jag på högskolan och ska arbeta vidare med min uppsats, vilken förhoppningsvis blir klar idag! :) Ikväll blir det bortgång till ett par bekanta, imorgon väntas utflykt med Tobbe och hans bröder, och på nyår kommer det ett par kompisar till oss.

Önskar er alla ett gott slut och ett gott nytt!


Promenad på julafton med hela familjen


Starlight fick också vara julfin :)


Vovvarna vill också följa med!


Lerina fick också julklapp :)


Julgodis - Chokladfudge

Detta året har jag provat göra ett (för mig) nytt julgodis, fudge! har provat göra både med vit choklad och vanilj, och mörk choklad och Kahlua, men eftersom jag egentligen inte är så förtjust i vit choklad tyckte jag att den med mörk choklad blev bäst! :)

Chokladfudge
ca 30 bitar

1 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk Kahlua
2 tsk glykos
1 tsk honung
½ tsk vaniljsocker
75 g smör
80 gram mörk choklad

Värm grädde, socker, sirap och Kahlua tills socker är löst. Häll i glykos, honung och smör och koka tills smeten är 116 grader. Ta grytan från plattan och låt smeten stå någon minut för att svalna lite. Häll sedan i finhackad choklad och vaniljsocker och rör om ordentligt. Häll upp smeten i en bakplåtsklädd form, jag tog en sådan form man använder när man ska baka brödlimpor, ca 10 x 20 cm. Låt fudgen svalna helt innan du skär den i bitar.



Snö

Så här mysigt var det på vägarna i morse när jag körde till Halmstad



Och att köra från Skåne till Halland innebär ju att ta sig över Hallandsåsen, och så här såg det ut i Nötte backar




En lastbil som inte kom upp för åsen... Hmm..

Jaja, det började regna när jag kommit en bit så antagligen ligger det inte kvar så länge, men mysigt är det i alla fall! :)


Boring Monday...

Ja, då var man på plats igen på högskolebiblan men intentionen att skriva vidare på uppsatsen... :S har skrivit ca 17 sidor av totalt 20-24, så egentligen är det inte så mycket kvar, men jag har helt tappat sugen! Tänkte att jag skulle ta en riktig slappehelg och bara koppla bort alla tankar på uppsats och skola, men efter möte med handledare till praktiken i fredags, blev det inte så. Eller jo, slappehelg blev det; hjälpte till med husets julgran, melodikryss, handla med mamma inför julen, myslärdag med massa god mat och videfilmer från förr, sova länge, redigera musik och titta på film.

Men hela tiden har tankarna på den kommande praktiken och därmed också uppsatsen legat bakom och stört... Så nu är jag ändå inte alls taggad på att skriva vidare!:S

Uppsatsen ska vara i princip klar till den 16 januari, då det väntas opponering. Eller ja, den måste ju vara klar tidigare om mina kamrater ska hinna läsa den till den 16. Den 16 börjar också examensarbeteskursen, och slutpraktiken. Så tills dess måste jag ha planerat vad jag ska göra i fem klasser under fem veckor också. Hu...

Okej, nu har klagokören fått sjunga klart. Det blir ju inte bättre så här.

Mysigt är det i alla fall att det snart är jul! Allt är klart förutom ett par gå-bort gåvor, så julen kan få komma när den vill! (Okej, kanske inte förrän jag har skrivit några sidor till på uppsatsen.. :P)

Grattis Evelina!

Eftersom jag skulle till Halmstad idag och plugga tillsammans med Evelina, och det är hennes födelsedag idag, tog jag en bit av tårbottnen jag gjorde häromdagen och gjorde en mini-tårta till henne som vi kunde fika på idag.


Minitårta med nutellafrosting och hallonmousse

Nutellafrosting

½ dl Nutella
½ dl kakao
100 g philadelphia
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk starkt kallt kaffe
Blanda allt utom kaffet till en jämn smet. Häll i kaffet sist tills du får en bra konsistens

Hallonmousse
1 dl frysta hallon
1 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
½ tsk gelatinpulver
1 msk vatten
1 ½ dl grädde
eventuellt lite florsocker
Lägg glatinen i en msk vatten.
Lägg hallonen i en gryta tillsammans med vattnet. Koka upp samtidigt som du mosar hallonen för att få ut all saft. Sila hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Medan hallonen fortfarande är heta, häll i gelatinblandningen och rör tills det löst sig helt, häll också i vaniljsockret. Ställ in i kyl ca en timme. Vispa grädden hårt och häll ner hallongelen i grädden. Smaka av och tillsätt eventuellt lite florsocker om det behövs. Ställ i kyl ca 2 timmar innan du brer det på tårtan.

Montering
Dela tårtbottnen i tre delar. Lägg en del på en talrik och bre på lite av Nutellafrostingen. Lägg på en botten till och bre på hallonmousse. Lägg på den sista bottnen och täck hela tårtan med Nutellafrosting. Dekorera som du vill! :)


Uppsats...

Idag är det hemmaplugg som gäller för både mig och Tobbe. Vilket innebär att jag sitter och pluggar, och Tobbe och Räven tar en tupplur... :)


Tårtbotten

Har sett ett recept på tårtbotten på några olika bloggar, som jag kände att jag ville prova. Väldigt enkelt, men kakan blev väldigt bra måste jag säga!

Börja med att mäta upp ägg i ett vanligt dricksglas, det behövs ungefär 4 stora ägg till en 24 cm springform.
I ett annat likadant glas, mäter du upp socker så att det når upp till samma nivå som äggen.
I ett tredje likadant glas, mäter du upp mjöl så att det når upp till samma nivå som äggen och sockret. O Tillsätt även en tesked bakpulver till mjölet.



Om man vill kan man byta ut ca 1/3 av mjölet mot potatismjöl, eller kakao för att få en chokladbotten.

Häll sedan äggen och sockret i en bunke och vispa läääääänge, så att det blir riktigt fluffigt!





Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott eller sked, (vispar du ner mjölet kan kakan bli seg!) och häll upp i en form.



Grädda sedan kakan i 175 grader, ca 25 - 35 minuter. Känn efter med en sticka efter 25 minuter o den är klar. Eventuellt kan den behöva några minuter till beroende på hur hög den är.



Sedan är det bara till att dela, fylla och dekorera med det man vill! :)

Granen står så grön och grann i stugan...

Ja, för igår kväll klädde jag och Tobbe vår gran! :) Så mysigt blev det!





Snögubbe-kula


Ett piano


Och så räven så klart! :)


Måndag

Igår....


Gjorde jag klart julkorten



Idag...


Är det plugg med Evelina i Halmstad,


muffinskalas :)


och utsikt över julgranen på Halmstad Högskola som idag inte lyser trots att de varit där tre dagar och försökt få den att fungera... :/ Bilden togs i fredags när de precis lyckats få igång den.


2:a advent

Minsann har vi kommit så långt! Skönt att alla julklappar är klara, för fram till jul är tanken att jag ska skriva uppsats så att det ryker från fingrarna, så det blir inte mycket tid till att ge sig ut på julklappsjakt.

Helgerna blir lite lugnare dock! Förra helgen ägnades åt storbak - det blev lussekatter, lussesnäckor, frukostbullar och pepparkaksmuffins. :) I går gjorde jag fransk nougat, vilket gick sådär. Nougaten vill helst rinna iväg, och jag var smart nog att råka doppa fingrarna i sockerlag - gör inte det! Det gör ont! :/ Väldans god blev den i alla fall, och om man doppar den i mörk choklad håller den i alla fall ihop! Jag ska se om jag kan få till en bild och lägga upp receptet här sedan. Så länge kan ni få nöja er med mitt lusekattsrecept!

Vi har förresten skapat en blogg i bandet där jag är med och spelar, kolla gärna in den!

http://musichill.blogg.se

Där kan ni också hitta en länk där ni kan kolla på hur vi ser ut och låter! :)


Lussekatter
ca 50 stycken

175 g smör
7 dl mjölk
1 pkt saffran
2 pkt jäst för söta degar
3 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1,5 burk kesella
vetemjöl

1 ägg
russin

Eventuellt
75 g smör
3 tsk vaniljsocker
50 g mandelmassa eller marsipan
pärlsocker
flagad mandel

Lägg smöret och saffran i en gryta och smält på spisen. Häll i mjölken och värm till ca 37 grader. (Tänk på att värma lite mer om du har torrjäst) Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölkblandningen för att lösa upp jästen. Tilllsätt resten av mjölkblandningen, sockret, salt, kessella och ägg och blanda ihop. Häll i mjöl tills du får en fast, men ganska kletig deg och knåda. Den blir ganska svår att knåda, men tar man för mycket mjöl blir bullarna torra! Jäs ca 45 minuter och baka ut till lussekatter i valfri form. Jag gjorde hälften av min deg till lussesnäckor, då kavlar man ut degen till en platta, brer på smör, strör över vaniljsocker och lägger ut lite småbitar av mandelmassa eller marsipan över hela degen, sen rullar man ihop den och skär den som kanelbullar. Jäs lussekatterna eller snäckorna i ca 30 minuter till och pensla dem sedan med ägg. På lussekattern tryckte jag ner russin, som sig brukligt är, och på snäckorna hällde jag pärlsocker och flagad mandel. Grädda i 5-8 minuter (tills de får fin färg) i 225 grader.



Hela baket



Lussekatter och små pepparkaksmuffins



Frukostbullar och lussesnäckor



Spelning

Ja, efter lite strul med tider och platser (tror att någon annan ska ta hand om bokningen nästa gång...) fick vi spelat igår. Publiken var inte så stor, endast 24 personer, men det verkade som att det blev uppskattat, och det gick bra också! Eftersom Jenny, vår sångerska, inte kommer att vara med så mycket i december - februari, tänkte vi andra att vi skulle börja spela in lite av det vi har repat ihop, så det ska bli skoj! Ska se om jag kan lägga upp något smakprov till er här sedan. :)


Riggat och klart


RSS 2.0